INDHOLD OG TEMAER I JAGTEN PÅ SKOLENS VÆSEN

Radiodramaet Jagten på skolens væsen består af tre afsnit af ca. 25 minutters varighed. Fortællingen rapporterer fra en række historiske nedslag i de forskellige tider. Nedslagene perspektiverer fortællingens aktuelle skolelivstematikker, som læring og disciplin, fællesskab, vilkår, inklusion, afstraffelse. Radiodramaet er en stemningsmættet lydfortælling, hvor man oplever det historiske vingesus som en rejse i lydbilleder, fortællinger og stemninger.

Her følger en emne-oversigt over det første afsnit - hvis I hellere vil arbejde med afsnittet i kortere dele, er afsnit 1 brudt ned i scener - lyt med her:

AFSNIT 1

I første afsnit er vi fremtiden. Vi er i år 2050. Afsnittet giver et bud på, hvordan fremtidens skole og undervisning kan se ud. I afsnittet hører vi desuden om skolen i 70’erne, hvor demokrati, medbestemmelse og elevens rolle i skolen er i centrum.

Støtte for radiodrama afsnit 1 er filmene om skolens fremtid og filmene i 1970’erne.

Nøgleord og —emner som introduceres i første afsnit

• Ministeriet for læring - fremtidens Undervisningsministerium.
  • Personlige læringsrobotter - eleverne har alle tilknyttet en lille svævende personlig robot, som er deres guide til viden og personlige søgemaskine.
  • Eleverne kaldes for læringstalenter.
  • Megacamps - fremtidens skole. Danmark er opdelt i 7 områder, med hver deres skole. Det er gigantiske skoler med over 20.000 elever. De ligger lidt isoleret fra byerne og eleverne bliver fragtet dertil og opholder sig på skolerne størstedelen af tiden.
  • Eleverne scannes inden de får adgang på skolen. De lukkes kun ind, hvis de har lavet deres hjemmearbejde.
  • Tidsrejser

• Frikvarterer
  • Elevråd
  • Demokrati
  • Temadage/ projektarbejde/ feature-uger/ værkstedsfag
  • Rygning/ sundhed i skolen
  • Gamle skolefag; Musik
  • Søgemaskiner, viden, data, robotteknologi og scanninger

AFSNIT 2

I andet afsnit er vi rejst med Felix tilbage i tiden. Felix, en elev fra 2050 er på første skoledag rejst med sin personlige læringsrobot, Antenne, på en hemmelig mission. De rejser i et “rumskab" på jagt efter skolens væsen. Et væsen som de ikke ved, hvem er, eller hvad er. Missionen er farlig, da de skal mere end 200 år tilbage i tiden. Undervejs gør de stop i historien for at undersøge, om skolens væsen mon findes der, og samtidig indsamler de viden om alle tiders skolegang.

Støtte for radiodrama afsnit 2 er filmene om skolens fremtid og filmene i 1950’erne.

Her følger en emne-oversigt over det første afsnit - hvis I hellere vil arbejde med afsnittet i kortere dele, er afsnit 2 brudt ned i scener - lyt med her:

Nøgleord og —emner som introduceres i afsnit 2

Paradokser i tid (må/ kan man blande sig i historien? Konsekvenser.

• Robotteknologi

• Praktiske færdigheder
  • Indlæringsmetoder

AFSNIT 3

I trejde afsnit  er vi stadig med på Felix tidsrejse tilbage i tiden. Felix, en elev fra 2050 er på første skoledag rejst med sin personlige læringsrobot, Antenne, på en hemmelig mission. De rejser i et “rumskab" på jagt efter skolens væsen. Et væsen som de ikke ved, hvem er, eller hvad er. Missionen er farlig, da de skal mere end 200 år tilbage i tiden. Undervejs gør de stop i historien for at undersøge, om skolens væsen mon findes der, og samtidig indsamler de viden om alle tiders skolegang. I andet afsnit hører vi blandt andet om, at ikke må blande sig, og det er svært for Felix….I det hele taget er det blevet sværere og sværere for Antenne og Felix at opholde sig i fortiden uden at blive opdaget, også selvom de er på sporet af skoles væsen.

Støtte for radiodrama afsnit 3 er filmene om skolens fremtid og særligt filmen i 18-1900’tallet.

Her følger en emne-oversigt over det første afsnit - hvis I hellere vil arbejde med afsnittet i kortere dele, er afsnit 3 brudt ned i scener - lyt med her:

Nøgleord og —emner som introduceres i afsnit 3

• Katekisme
  • Livet på landet
  • Venskab
  • Spændingskurve
  • Drama
  • Børns rettigheder (Børnearbejde før og nu)
  • Landbrugssamfund - vidensamfund
  • Kunstig intelligens
  • Empati/ inklussion

• Skolestue
  • Skolen på landet
  • Anskuelsestavler
  • Skole om vinteren - arbejde om sommeren
  • Præster/ degnen som lærer - kirken i skolen
  • Salmer/ bønner
  • Undervisning uden bøger

Vi håber, at lydhistorien pirrer fantasi og nysgerrighed og giver et afsæt for et videre arbejde med vores supplerende undervisningsmateriale.

Download vores katalog med 15 inspirerende idéer til, hvordan du kan bruge Jagten På Skolens Væsen i undervisningssammenhænge.

Hent dem her